Utstillinger

Bilal Tarabey 4
© Foto: Bilal Tarabey
Utstillinger
25. februar - 26. mars 2023
Mari Meen Halsøy
WOUNDS
I prosjektet WOUNDS reparerer kunstneren Mari Meen Halsøy krigens sår i Beiruts bybilde ved bruk av billedvev. Vevnadene er tilpasset bygningens sår og blander seg nesten usynlig inn i bybildet. Gjennom billedvev, video, skulptur og installasjon setter utstillingen fokus på de langvarige og negative konsekvensene av konflikter som ender i krigshandlinger. Selv om prosjektet handler om et konkret konfliktområde i Libanon, kan tematikken også overføres til siste dagers hendelser som vi ser utspinner seg i de jordskjelvrammede områdene i Syria og Tyrkia. Også i lys av krigen i Ukraina og den spente situasjonen i Europa, oppleves tematikken nærere og mer aktuell for oss alle.

WOUNDS er et stedsspesifikt og relasjonelt prosjekt som har vært i kontinuerlig utvikling siden 2010. Libanons hovedstad Beirut er sterkt preget av langvarig krig og politiske uroligheter. Bombede bygninger med utallige kulehull har i tiår stått som monumenter over krigens herjinger. Den 15 år lange borgerkrigens tok slutt i 1990, men urolighetene har likevel vedvart og tilført byen nye sår.

Den herjede byens slitasje og spor etter vold kan leses som et bilde på sårene, historiene og opplevelsene til Beiruts befolkning, under og etter borgerkrigen. Vevnadene er tegnet etter og tilpasset bygningenes sår, og glir nesten usynlig inn i bybildet. Som en kontrast til det krigsskadde og herjede, går Halsøy inn i den fysiske og psykiske smerten og plastrer bygningene som om de var menneskekropper. Tekstilene kan fremstå som bilder på menneskelig nærhet, omsorg, utholdenhet og vilje til å gå videre. Maktesløsheten som mange føler, avløses av møysommelig gjenoppbygging.

Spenningene mellom de ulike religiøse og politiske grupperingene i Libanon har økt som følge av borgerkrigen i nabolandet Syria som startet i 2011. Både konflikten i seg selv og det enorme antallet flyktninger som har kommet til Libanon, har hatt store politiske og økonomiske konsekvenser for det lille landet. Siden 2019 har Libanon vært rammet av en økonomisk krise som er blitt forsterket av koronapandemien og vedvarende politisk kaos. Ingen trodde situasjonen kunne bli verre, før 4. august 2020, hvor 218 mennesker omkom, over 6 500 mennesker ble skadet og flere ble meldt savnet i en enorm eksplosjon i havneområdet i Beirut. Snart tre år etter eksplosjonen i Beirut er situasjonen fortsatt kritisk. Den økonomiske krisen er den verste siden borgerkrigen tok slutt i 1990. Da hadde landet vært i krig i 15 år. Libanon står i knestående på grunn av politisk og økonomisk kollaps.

Kort om kunstneren:

Mari Meen Halsøy er født i Skien i 1978 og er utdannet fra Statens kunstakademi i Oslo, Høyskolen i Oslo og Einar Granum Kunstskole. Hun har hatt separatutstillinger på blant annet Buskerud Kunstsenter (2022) og Trondhjems Kunstforening (2017), og deltatt på flere gruppeutstillinger som blant annet Spriten Kunsthall i Skien (2016), William Morris Gallery, London (2018) og deltok i utstillingen Sacred Catastrophe:Healing Lebanon ved Zena El Khalil i Beirut (2017). I tillegg har hun utviklet prosjektet LANDART Gjerdrum sammen med Kine Lillestrøm og Liva Mork. Hun er innkjøpt av Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk og Kulturrådet.

Utstillingen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond og Regionale prosjektmidler for visuell kunst.

Foto: Bilal Tarabey

Vekommen til åpning lørdag 25. februar kl.13
Denne dagen kan vi by på enkel servering av libanesisk fingermat og musikkinnslag av Ibrahim Abdulkader.
Det blir åpningstale ved stortingsrepresentant Grete Wold og kunstneren vil fortelle om prosjektet og om sitt engasjement i Midtøsten.

Hjertelig velkommen!

Motta siste nytt!
Vi sender deg nyheter om utstillinger, kunstnersamtaler, eventer. Vi sender ut nyhetsbrev kun en gang i måneden og du kan enkelt melde deg av når som helst.