Utstillinger

DSC 0912[1]
Utstillinger
02. oktober - 31. oktober 2021
Margrethe Loe Elde
Metervare
Det er med stor glede Vestfold Kunstsenter kan ønske velkommen til åpning av utstillingen METERVARE av Margrethe Loe Elde lørdag 2.oktober kl. 13.00.
Åpningstale ved Hanne Øverland, kunstner og tidligere styreleder i Norske kunsthåndverkere.
Margrethe Loe Elde er opptatt av det som blir til i randsonene av vår oppmerksomhet. Det som unndrar seg regi, og det kritiske blikket. Det som oppstår i mellomrommene, restene, det som ligger igjen når noen flytter ut, avfallet, bunnfallet, baksiden av et broderi, avklippet etter et utklipp, og alt det som finnes i tomme rom.
Margrethe Loe Elde (f.1968) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Bergen. Hun har deltatt i gruppeutstillinger som Tendenser, Connecting og Årsutstillingen for kunsthåndverk en rekke ganger, og hvor hun i 2014 mottok Kunshåndverkprisen fra BKH. Hun har hatt separatutstillinger i blant annet Galleri Soft, Akershus Kunstsenter, Østfold Kunstnersenter og Galleri Format, og har mottatt flere kunstnerstipend. Hun er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, KODE Bergen, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Buskerud Fylkeskommune og Kongsberg Kommune.

Kort intervju med kunstneren før utstillingsåpning:

Du åpner ny separatutstilling på Vestfold Kunstsenter lørdag 2.oktober. Hvordan går det med forberedelsene til utstillingen og hva slags arbeider skal du vise?

Utstillingen begynner å ta form og jeg kjenner på både tro og tvil nå når utstillingsåpningen nærmer seg. Det er alltid mye spenning knyttet til hvordan arbeidene vil oppføre seg når de flyttes fra verkstedet og inn i gallerirommet. I utstillingen vil jeg vise både skulpturer og noen veggarbeider laget med utgangspunkt i en mengde gammel strie som jeg har fått fra en nedlagt møbelfabrikk, derfor tittelen «Metervare».

Hva preger din produksjon?

Jeg arbeider nesten utelukkende i gjenbruksmaterialer, og aller helst i materialer som er så godt brukt at de er avfall. Den åpenbare grunnen er et ønske om å ikke bygge opp under mer forbruk gjennom min produksjonsprosess, men jeg finner også mye inspirasjon direkte i disse materialene. Jeg forsøker å være åpen for det som allerede ligger antydet i materialet som flekker, fargenyanser, slitasje eller selve bevegelsen i tekstilet.

Hvordan går du til verks når du starter arbeidet med et prosjekt/ et verk?

Jeg forsøker å få tak i noe som interesserer meg, det kan være et konkret tema eller spørsmål jeg er opptatt av, men det kan også like gjerne være mer åpent, som noen farger, en liten bit av noe, eller en fornemmelse som er mer abstrakt. Det viktigste er å kjenne at det ligger noe der som jeg er interessert i, og som jeg ønsker å finne ut mer om.

Er det noen kunstnere, forfattere eller teoretikere du lar deg inspirere av?

I den siste tiden har jeg blitt veldig interessert i et fargesystem som ble laget av geologen Abraham Werner på begynnelsen av 1800-tallet, et fargesystem som baserer seg på farger han fant i naturen. Systemet er systematisk og vitenskapelig, men også veldig vakkert og nesten poetisk. Det er også et tankekors at dyr og planter han brukte som referanse og baserte sitt system på ikke lenger nødvendigvis vil finnes i fremtiden.

Motta siste nytt!
Vi sender deg nyheter om utstillinger, kunstnersamtaler, eventer. Vi sender ut nyhetsbrev kun en gang i måneden og du kan enkelt melde deg av når som helst.