Arrangementer

Image001
Arrangementer
14. august - 25. september 2021
Østlandsutstillingen 2021

Vestfold Kunstsenter har gleden av å ønske velkommen til Østlandsutstillingen 2021. Utstillingen åpner lørdag 14. august på torget i Tønsberg. Vestfold Kunstsenter har utvidet sitt utstillingsareal med nye lokaler i Øvre Langgate 71 og samarbeider i tillegg med Tønsberg og Færder bibliotek om visning av videoprogrammet. Det gjør det mulig å vise 38 kunstneres arbeider på tre ulike visningssteder i Tønsberg, noe som skaper større synlighet i bybildet og forhåpentligvis gjør at utstillingen blir mer tilgjengelig for et større publikum.

14.08 – 25.09.2021 Tendenser i Østlandsutstillingen 2021

Årets utstilling holder høy kvalitet og det er ingen tvil om at kunstnerne er preget av den globale unntakssituasjonen det siste året. Et lavmælt alvor kan være en samlende betegnelse. Verk som er skapt med pandemien som bakteppe er preget av materialitet, fysisk berøring og sanselighet, satt opp mot fravær, distanse og isolasjon. Men det er ikke bare pandemien som preger tendensene i utstillingen. Mange verk har et ønske om å gå i dybden; på den fysiske materien, men også på de mer abstrakte idéene og problemstillingene. Klimakrisen, organiske prosesser, naturen og vår plass i den, er fremtredende temaer. Det er eksistensielle refleksjoner uavhengig av trender, og flere går i tett og kreativ dialog med kunsthistorien. Det er likevel ikke bare alvoret som preger utstillingen, humor, ironiske og finurlige kommentarer gir befriende pusterom.

I Vestfold Kunstsenters to visningslokaler i Øvre Langgate 28 og 71 og i Tønsberg og Færder bibliotek vises 38 kunstnere og kunstnergrupper med 57 verk av høy kunstnerisk kvalitet. Utstillingen viser performance, fotokunst, todimensjonale verk som grafikk, tegning og maleri, skulpturelle installasjoner og et videoprogram med 8 verk. Det er mange debutanter i år og vi setter spesielt stor pris på å se at såpass mange nyutdannete kunstnere har søkt på utstillingen. Det betyr mye for Østlandsutstillingens fremtid.

Kunstnere som stiller ut 

Merete Joelsen Aune / Andrea Bakketun / Milan Benza / Patricia Risopatron Berg / Johanne Birkeland / Jørn Bjercke / Magnus Bugge / Duckert Detroit / Timothy Eklund / Nicklas Gahnström / Jingxin Geng / Christian Berg Gravningen / Natalie Price Hafslund / Ingebjørg Une Hagen / Johannes B. Hansen / Iselin Linstaad Hauge / Maja Pauline Bang Haugsgjerd / Lene Hval / Andrea Grundt Johns / Irene Kaltenborn / Kay Arne Kirkebø / Ove Kvavik / Linda Lerseth / Tor-Magnus Lundeby / Line Bøhmer Løkken / Signe Løvaas / Nicole Rafiki / Gun Roos / Helle Siljeholm / Nina Skarsbø / Leif Gaute Staurland / Anne-Mari Vardenær Syre / Øyvind Sørfjordmo / Anni Tiainen & Teresia Fant / Morten Jensen Vågen /Jan Walaker / Stig Marlon Weston / Johanna Zwaig

På åpningen 14.august vil publikum kunne oppleve performancearbeidet The Departure (2021) av Natalie Price Hafslund. Her opptrer en kvinnelig karakter som ser ut til å være en krysning mellom en kabaretsanger og femme fatale i en Hollywood-film. Hun har langt mørkt hår, solbriller og er malt helt rød i ansiktet. Overkroppen er bar, men brystene er tapet stramt inntil kroppen med blank tape, slik at kroppen fremtrer som delvis maltraktert og forvridd. Den forføreriske stemmen og den tapede kroppen indikerer krysninger mellom sårbar seksualitet og aggressiv vold.

Musikalsk innslag under åpninger ved Ståle Liavik Solberg. Han har de senere årene etablert seg som en sterk stemme innenfor improvisasjonsmusikken, både i Norge, Skandinavia og internasjonalt. Med fokus på instrumentets egenart og muligheter og tett musikalsk interaksjon har samarbeid med musikere som John Butcher og Fred Lonberg-Holm bidratt til å utvikle hans stemme. Gjennom hyppige turneer har han spilt på klubber og festivaler over store deler av verden, inkludert lengre turneer i både USA og Asia. Liavik Solberg har blitt beskrevet som «en bunnsolid improfagmann og en musiker med evne til å kommunisere med svært ulike utøvere», og hans konserter og utgivelser har fått svært gode anmeldelser.

Under finissagen 25.september  vil publikum kunne oppleve performancearbeidet Kanskje stopper jeg opp her (2021) av Johanna Zwaig. Kunstneren skriver om arbeidet: «Kanskje stopper jeg opp her, i denne tiden, i dette rommet, i denne utstillingen. Kanskje må vi stoppe opp her. Hvor er vi på vei. Dette er en performance tour, eller en litt annerledes omvisning, der jeg vil gå i dialog med stedet, kunsten og tiden, gjennom tekst, objekter, en handling og en sang. Kanskje stopper jeg opp her, i denne tiden, i dette rommet, i denne utstillingen. Kanskje må vi stoppe opp her. Hvor er vi på vei.Bytte om?».

Program åpningsarrangementet 14.august:

  • kl. 13.00 Torget i Tønsberg

Velkomsttale ved Tina Rigby Hanssen, daglig leder ved Vestfold Kunstsenter

Offisiell åpningstale ved Anne Rygh-Pedersen, ordfører i Tønsberg kommune

Østlandsutstillingens tale ved Marit Silsand, styreleder i Østlandsutstillingen

Musikalsk innslag ved jazzmusiker Ståle Liavik Solberg

  • kl. 14.00 Vestfold Kunstsenter, Øvre Langgate 71

performance ved Natalie Price Hafslund, maks 45 personer

  • kl. 15.00 Vestfold Kunstsenter, Øvre Langgate 71

performance ved Natalie Price Hafslund, maks 45 personer

Bakgrunn for Østlandsutstillingen. 

Ved å opprettholde prinsippene om fri innsendelse og en fagfellejury med et flertall av kunstnere, ønsker Østlandsutstillingen å gi en demokratisk mulighet for deltakelse og en faglig kvalitet i utvelgelsen av kunstverk. Gjennom å formidle kunsten gjennom en vandreutstilling i regionen, gjøres kunst av høy kvalitet tilgjengelig for publikum i tillegg til å gjøre synlig regionens mange kunstnere. Vi gjør Østlandsutstillingen aktuell gjennom et bredt formidlingstilbud, kunstnersamtaler, seminarer, workshops og deltakelse i lokale arrangementer.

​Østlandsutstillingen er støttet av Østlandssamarbeidet som er et politisk samarbeid mellom Oslo kommune, Viken fylkeskommune, Innlandet fylkeskommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune.
Østlandssamarbeidet gir institusjonell og finansiell grunnstøtte til Østlandsutstillingen. Øvrige sentrale støttespillere er billedkunstnernes distriktsorganisasjoner, kunstsentrene og andre visningssteder på Østlandet.

Juryen 2021
Anne Siv Falkenberg Pedersen, juryleder, kunstner, kurator/prosjektkoordinator Trafo Kunsthall

Nils Ohlsen, kunsthistoriker og kurator, direktør ved Lillehammer Kunstmuseum

Anna Widén, kunstner (Billedkunstnerne i Oppland)

Patrik Entian, kunstner (Buskerud bildende kunstnere)
Ingrid Eggen, kunstner (Billedkunstnere i Oslo og Akershus)
Josephine Lindstrøm, kunstner og kunsthistoriker, daglig leder Østlandsutstillingen
 
 
Prisjury 2021
Per Bjarne Boym tidligere direktør for Museum for samtidskunst
Ingrid Eggen kunstner som også satt i juryen i år (Billedkunstnere i Oslo og Akershus) Prisen i år er på 60 000 NOK og deles ut til «et verk som utmerker seg» i utstillingen. I 2021 ble prisen delt ut til Anne-Mari Vardenær for verket Pingo fra 2019. Verket tar for seg permafrosten og hvilken betydning den vil ha på miljøet dersom den tiner. Hun prøver å visualisere hvordan det er under den frosne skorpa og hvordan temperaturstigningen vil frigjøre CO2 og metan som er lagret i den frosne jorda. Objektene er flere lag som er blåst og formet. Bobler er innkapslet i lagene for å vise hva som skjer. Den hvite overflaten er etset til en tilsynelatende myk overflate mens det indre er klart og kaldt. For å kunne se flyten av gassboblene i lagene er objektene kuttet og polert.


 
Ta kontakt med
Josephine Lindstrøm på 920 11 053 kontakt@ostlandsutstillingen.no
Tina Rigby Hanssen, daglig leder Vestfold Kunstsenter, tlf. 930 93 978, dagligleder@vestfoldkunstsenter.no

Pris: Gratis
Motta siste nytt!
Vi sender deg nyheter om utstillinger, kunstnersamtaler, eventer. Vi sender ut nyhetsbrev kun en gang i måneden og du kan enkelt melde deg av når som helst.