03.okt. 2022
Arrangementer: UNG REDAKSJON - collageverksted
Glasmonter (1)
UNG REDAKSJON - Vestfold Kunsters møteplass for ungdom - ønsker hjertelig velkommen til formidling av den pågående utstillingen BRISTNINGAR av KATINKA GOLDBERG med collageverksted.
Enkel servering. Gratis inngang!
Er du mellom 13-35 år er du spesielt invitert!
Om utstillingen:
Hvordan påvirkes barn og unges identitet av å bli utsatt for
traumatiske hendelser tidlig i oppveksten? Kan det å formidle sin historie gjennom bilder være en del av en helende prosess, både for kunstneren og betrakteren? Dette er spørsmål som den svenske Oslobaserte fotografen Katinka Goldberg vil besvare med sin nye bok og utstilling Bristningar.
Katinka Goldberg har det siste tiåret arbeidet med en trilogi av fotobøker som handler om relasjoner, identitet og lengsel etter tilhørighet. I den første boken Surfacing (Journal 2011) forteller hun en historie om et nært forhold mellom mor og datter. I den aktuelle fotoboken Bristningar, bruker Goldberg collage for å skildre hvilke konsekvenser traumer i familien kan ha for selvbildet. Boken vever sammen bilde og tekst basert på glimt av minner fra oppveksten skrevet fra et barns perspektiv.
Del tre i trilogien er Shtumer Alef (Journal 2024) som handler om hvordan flukt og krigsminner påvirker generasjonene som kommer etter.
Med utgangspunkt i egne familieforhold står alle disse prosjektene som visuelle refleksjoner over hvordan oppvekst og historie legger grunnlag for identitet og selvbilde.
Det svenske begrepet «bristningar» kan ha flere betydninger; en brytning, eksplosjon, anfall eller utbrudd. Defekt, skavank, eller fravær av noe. Bristninger i huden kommer av radikale endringer på innsiden; at det som er inni blir for stort og presser på slik at det ytre skallet vårt ikke holder.
Goldberg har en bakgrunn og utdanning i både kunstfotografi, dokumentarfotografi og malerkunst. I hennes verk bruker hun maleriets ekspressivitet og råhet og kombinerer det med fotografiets unike evne til å fange nuet. Det er i grenselandet mellom ulike medium; fotografi, modernistisk maleri, tekst og collage, at Goldberg finner en interessant spenning. Denne spenningen bruker hun for å vise kompleksiteten i nære relasjoner.
Utstillingen er kuratert av kunstneren Olav Ringdal i samarbeid med Katinka Goldberg. De to kunstnerne har skapet en stedspecifik installasjon som går i dialog med Goldbergs seneste fotobok Bristningar.
Katinka Goldberg (f. 1981 i Stockholm) er en kamerabasert kunstner som har jobbet i Norge siden 2008. Hun utforsker det fotografiske mediets egenskaper som både virkelighet og fiksjon, og skaper med sine kollasjer motiver som ligger i skjæringspunktet mellom det groteske og det vakre; mellom det nære og det som er for nære.
Goldberg er utdannet i Sverige og Frankrike og har en Bachelor i fotografi fra kunstakademiet i Edinburgh. Hennes pågående prosjekt Bristningar (Rupture) er den andre delen av en fotobok trilogi som tematisk gjelder forhold, intimitet og avstand. Goldbergs første del av trilogien hennes er Surfacing, en fotobok som ble utgitt 2011 av Journal forlag. I 2021 kom også Bristningar ut i bokform på Journal. Og i skiftet 2023/2024 kommer den siste delen av trilogien «Shtumer Alef» ut på samme forlag.
Kunstneren har hatt flere museums - og galleriutstillinger, nasjonalt og internasjonalt. Av de seneste museumsutstillingene kan nevnes Trondheim Kunstmuseum, 2020 som og kjøpte in videoverket «Flyktväg med Björkar» og Bomuldsfabriken Kunsthall, 2019. Samt deltagelse på Henie Onstads gruppeutstilling «Norsk Dokumenter Fotografi» 2019. Og Kongsberg Kunstforening 2022. Hennes seneste galleriutstilling var på Buer Gallery i Oslo sommeren 2021.
Motta siste nytt!
Vi sender deg nyheter om utstillinger, kunstnersamtaler, eventer. Vi sender ut nyhetsbrev kun en gang i måneden og du kan enkelt melde deg av når som helst.