13.des. 2023
Izabela Żółcińska mottar Vestfold Kunstsenters regionale stipend
Vestfold Kunstsenter Stipendutstillingen 2023 Insta Webres 03
Billedkunstner Izabela Żółcińska fra Holmestrand mottar Vestfold Kunstsenters regionale stipend 2023.
Totalt 50 profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere med tilknytning til Vestfold deltok i konkurransen om Vestfold Kunstsenters regionale stipend. En ekstern jury kåret vinnerne, hvorav Izabela Żółcińska nådde til topps, sammen med 4 andre kunstnere fra Vestfold.
Midlene som deles ut er fra Billedkunstnernes Hjelpefond og har som formål å styrke det regionale kunstfeltet og bidra til at målene i den regionale kulturpolitikken nås, ved å legge forholdene til rette for at enkeltkunstnere løftes frem for sitt bidrag til et mangfoldig og nyskapende kunstliv.
Izabela Żółcińska tildeles kr. 40 000 i stipend for sitt arbeid "Rødlisten over truede arter"
Rødlisten over truede arter refererer til den globale listen over beskyttede naturarter. I denne serien portretterer Zolcinska bygninger som biologiske, unike arter – planter, dypt forankret i samfunnet og i økosystemet der de hører til. Arbeidene representerer arkitektoniske “organismer” bygget etter 1945 og som kan klassifiseres som modernistiske.
Disse objektene har en eksistensiell usikker status, det være seg Y Blokka i Regjeringskvartalet i Oslo eller Supersam Supermarket i Warszawa. Basert på originale arkitektoniske dokumenter, analyserer Żółcińska bygningenes form og struktur, innovative funksjoner, materialbruk, og livet til personene tilknyttet bygningene.
Tegningene i «Rødlisten over truede arter» lager en uventet kobling mellom modernistisk arkitektur og truede arter i naturen. De kan fremstå som viten- skapelige plansjer over det kunstneren kaller arkitektoniske organismer, og behandler modernistiske bygningers eksistensielt usikre status.
Juryen opplever verket som estetisk tiltalende, lavmælt insisterende på en egen logikk og viktighet, og med en rikdom som fortsetter å gi når man går inn i detaljene.
Izabela Żółcińska (f.1975) er en polskfødt billedkunstner bosatt i Holmestrand. Hun har en Master i kunst fra Kunstakademiet i Poznan i Polen (1999 - 2002) og en Master i kunstundervisning, kuratering og formidling av kunst fra Kunstakademiet i Poznan (1997 - 2001). Siden den gang har Izabela har hatt flere separatutstillinger - i utvalg kan nevnes Buskerud Kunstsenter (2022) Muzalewska Gallery, Poznan (2019), Ronneby Kunsthall i Sverige (2018) I januar 2024 viser hun sitt nyeste prosjekt The Weaping Project i Vestfold Kunstsenter. Hun har også deltatt i en rekke kollektive utstillinger, både i Norge, Sverige, Polen, Storbritannia, Australia og USA. Hun har siste år vunnet oppdrag for Kunst i offentlig rom og har i den sammenheng gjort blant annet prosjektet The Red List of Protected Species, et maleriprosjekt ved Roligheden skole på Tromøya utenfor Arendal, og Rødtene - en installasjon på Fylkeshuset i Bergen.
Vestfold Kunstsenter gratulerer Izabela Żółcińska med stipend!
Fotograf: Istvan Virag
Motta siste nytt!
Vi sender deg nyheter om utstillinger, kunstnersamtaler, eventer. Vi sender ut nyhetsbrev kun en gang i måneden og du kan enkelt melde deg av når som helst.