Utstillingsåpning: Lars Aurtande

Vestfold Kunstsenter lørdag 3/10 kl 13:00

Lars M. Aurtande
Yggdrasil
3.oktober – 14. november 2020

Det er med stor glede Vestfold Kunstsenter ønsker velkommen til åpning av utstillingen Yggdrasil av Lars Aurtande. Utstillingen består av en serie silketrykk, tusjtegninger og skulpturer støp i betong.

Aurtandes virksomhet som kunstner har ført ham inn i et univers som kan sammenlignes med et ukjent skoglandskap. På skogbunnen mellom greiner og planter åpner det seg en verden som avdekker dyr og fabelvesener i både symbiose og i konflikt med kabler og robotlignende maskiner.

Aurtande er tiltrukket av likhetene og kontrastene mellom naturen og det menneskeskapte. I Norrøn mytologi er treet Yggdrasil symbolet på verden og livet.

Lars M. Aurtande (f.1973), illustratør og billedkunstner.

 • Jobber hovedsakelig med tegning, silketrykk, skulptur og illustrasjon av bøker.
 • Han er utdannet fra Einar Granum Kunstfagskole i Oslo og Kent Institute of Art & Design.
 • Han har blant annet stilt ut ved Galleri Briskeby, Østfold Kunstsenter, Tegnerforbundet i Oslo, Norske Grafikere, Haugesund Billedgalleri og Moss Kunstforening.
 • Utstillingen er støtte av Norsk Kulturfond, Kulturrådet.

NB! Som et smitteverntiltak har vi begrensninger på 15 personer av gangen i våre lokaler under åpningen. Vi noterer navn og kontaktinfo på de som deltar med tanke på smittesporing. Denne informasjonen vil bli slettet etter 10 dager.

Intervju med Lars Aurtande

1) Du åpner ny separatutstilling på Vestfold Kunstsenter lørdag 5. oktober. Hvordan går det med forberedelsene til utstillingen og hva slags arbeider skal du vise?

- Vestfold kunstsenter er et flott galleri og jeg gleder meg veldig til montering av utstillingen. Jeg kommer til å vise en rekke silketrykk som jeg har produsert de siste årene. I tillegg viser jeg skulpturer støpt i betong, samt noen roboter som er laget av saker og ting jeg har samlet på. Det siste halvåret har jeg også eksperimentert med vannfarger i kombinasjon med tusjtegningene mine, så det vil dukke opp en liten serie med helt nye slike arbeider også.

 2) Hva preger din produksjon?

- Arbeidene mine er stort sett alltid preget av nærvær til naturen og det mystiske. Mitt mål er å få betrakteren til å undre seg litt over arbeidene mine og spinne videre med egne tanker og tolkninger.

3) Hvordan går du til verks når du starter arbeidet med et prosjekt/ et verk?

- Jeg starter nesten utelukkende arbeidene mine uten noen klare tanker, og lar idéene komme til meg mens jeg tegner med tusj eller modelerer med leire. Arbeidene blir på den måten usensurerte og jeg synes det er spennende å se hva som dukker opp på papiret eller i leireklumpen.

4) Er det noen kunstnere, forfattere eller teoretikere du lar deg inspirere av?

-Jeg bruker svært liten tid på samtidige kunstnere, og i hvert fall ikke på sosiale medier. Føler det blir svært forstyrrende med bombardering av andres billeduttrykk og ønsker å bli så lite påvirket som mulig av andre. Inspirasjonen føler jeg at i hovedsak må komme fra meg selv, og fra naturen som jeg bruker mye tid i.

Noen kunstnere kan jeg allikevel trekke fram. Paul McKarthy er en fantastisk kunstner og jeg synes skulpturene hans er fantastiske. I likhet med Vanessa Bairds malerier klarer han å lage mystiske, absurde tolkninger der eventyr og virkelighet blander sammen seg helt enestående!

Richard Dadd er en lite kjent britisk kunstner fra Victoriatiden som jeg har blitt mye inspirert av. Spesielt hans maleri “The Fairy Fellers Master Stroke” har trollbundet meg med sitt fantastiske innhold og detaljrikdom. Jeg har brukt vanvittig mange timer på å titte på dette bittelille vanvittige maleriet som Dadd malte over en tiårs periode mens han var innlagt på «Bedlam» sinnssykehus i London.

Av forfattere må jeg nevne Haruki murakami. Hans ekstremt detaljrike, lange og seige fortellinger med plutselige og uventede innslag av det mystiske og overnaturlige synes jeg er helt enestående!

Vestfold Kunstsenters arbeidsstipend fra Bildende kunstneres hjelpefond 2020

Kjære Vestfoldkunstnere!

Kunstsentrene i Norge disponerer også i år kr.100.000 hver, fra Bildende Kunstneres Hjelpefond, til stipender og prosjektstøtte i sin region.

Vestfold Kunstsenters Arbeidsstipend fra BKH for 2020 er på kr. 60.000 og tildeles en billedkunstner eller kunsthåndverker bosatt i Vestfold.

Med søknaden må det følge en kort kunstfaglig begrunnelse, CV og inntil 6 digitale bilder.

Det er ikke nødvendig å søke med et utstillingsprosjekt. Presentasjon i etterkant kan leveres i form av en tekst, kunstnerpresentasjon, foredrag eller performance.

NB! Alt materialet kopieres inn i ett PDF dokument, i alt max 5 MB. Ufullstendige søknader vil ikke bli vurdert.

Kun søknad på e-post godtas. Les også nøye gjennom nedenstående retningslinjer.

Søknad sendes til post@vestfoldkunstsenter.no .

Søknadsfrist 1.november 2020.


Retningslinjer Vestfold Kunstsenters arbeidsstipend fra BKH:

 1. Søkeren må være en yrkesaktiv billedkunstner eller kunsthåndverker bosatt i Vestfold.
 2. Tildelingen er uavhengig av kjønn, alder og organisasjonstilhørighet.
 3. Mottaker må være registrert som selvstendig næringsdrivende.
 4. Formålet med arbeidsstipendet må være kunstfaglig begrunnet i søknaden.
 5. Presentasjon av arbeidet i etterkant kan gjøres i form av en tekst, kunstnerpresentasjon, foredrag eller performance innen ett år etter at stipendet er mottatt.
 6. Vestfold Kunstsenter (VKS) og Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) skal krediteres ved markedsføringen av eventuelle prosjekt som realiseres ved hjelp av arbeidsstipendet: VKS og BKHs logoer skal benyttes på skriftlig materiell i forbindelse med markedsføringen.(Navn på kunstneren) har mottatt Vestfold Kunstsenters arbeidsstipend fra Bildende Kunstneres Hjelpefond (årstall).
 7. Juryens valg er endelig og kan ikke påklages eller overprøves.
 8. Ved manglende rapportering kan stipendbeløpet kreves tilbakebetalt.