Tittel: Kinetisk Musikk

Fagkategori: Lydkunst/Billedkunst

Kunstner/formidler: Atle Selnes Nielsen

Prosjektbeskrivelse:

Dette er en videreutvikling av tidligere prosjekter, men denne gang med enda flere muligheter. Nå har jeg bygget en installasjon spesielt beregnet på turnering. Dette er integrert i en transportkasse som enkelt foldes ut i klasserom o.l. Innholdet er basert på en rekke ideer og «oppfinnelser» fra mitt kunstnerskap. Alt sammen er relatert til produksjon av lyd og lydteknologi på et tidlig stadium.  Dette tydeliggjøres ved bruken av lydbånd, da jeg har tre looper som drives av henholdsvis håndsveiv, vanndråper og gassbrenner. I tillegg har jeg en orgelpipe.

 

Flere ting ved prosjektet refererer til lydkunsthistorien. Dette vil bakes forsiktig inn, blant annet får elevene utdelt noen treesker. Disse inneholder objekter – f.eks. skrivemaskindeler – som lager svake lyder forsterket kraftig med kontaktmikrofoner. Boksene kan minne om futuristenes støymaskiner «intonarumori». Dette er en form for miniatyrskulpturer. Andre bokser inneholder brytere som gjør noe med installasjonen, f.eks skru av og på vannet.

 

Forløp: Jeg har spilt inn en velkomsthilsen på båndet med håndsveiv. Samtalen starter rundt dette. Så demonstrerer jeg installasjonen med dråpelyder, pyrofon (gassflamme som lager stående lydbølge i et rør). Orgelpipen har en tone som ligger nær pyrofonen så her oppstår spennende lydfenomener. Deretter deler jeg ut treesker med lyder til annenhver elev, den andre halvparten får en vanlig mikrofon de kan si navnet sitt i. Nå gjennomfører vi en felles lydimprovisasjon som starter med en innspillingsrunde der lyder blir spilt inn på de tre båndene. Lydene blir transformert på komisk vis av ujevn hastighet på båndet. Deretter improviserer jeg videre med innspilte lyder før jeg til slutt klipper lydbåndene i småbiter og deler ut til elevene (båndsnuttene flagrer fint gjennom luften).

Praktisk for skoler: Målgruppe: 4.- 10. trinn Publikumsantall: Hel klasse/30 elever Visningssted: Klasserom/naturfagsrom/flerbruksrom Forberedelse: Stoler i hestesko Programlengde: 60-90 minutter, 2 grupper pr dag Riggetid: Ca 60 min før, og 30 min mellom og etter øktene

Praktisk for kommunekontakter: Pris: Gjeldende DKS-sats + transport pr dag Kontaktinfo: Atle Selnes Nielsen, atlesnielsen@gmail.com, tlf 91670118