ANNA IHLE og IDUN BALTZERSEN – UVILJE – tresnitt, treskjæring og installasjon 27.01 – 25.02. 2018

Vestfold Kunstsenter starter det nye utstillingsåret med å presentere to unge kunstnere som har markert seg klart og tydelig på den norske kunstscenen de siste par årene. Deres kunstnerskap berører tema som passivitet, arbeid, hengivelse og håndverk. De er unge og de inntar kunstsenteret med følgende statement:

«Jeg vil ikke møte blikket ditt, jeg vil at du lar meg være i fred. Jeg vil gjøre det som gjør meg glad. Jeg vil svette, jeg vil dedikere meg til kunsten. Jeg vil få vondt, vondt som viser når det er på tide å gå hjem og lage mat. Jeg vil. Jeg vil ikke svare fordi jeg kjenner en sterk uvilje, en kvalmende følelse av masende eposter, av blikk som vil meg noe. Som vil ha min tid, min oppmerksomhet, min trøtte kropp. Jeg vil ikke snakke i telefonen. Jeg vil holde på for meg selv i atelieret. Jeg vil ikke ta sosialt ansvar. Jeg vil tenke ut ting, smarte ting, dumme ting, morsomme ting. Jeg vil spikke. Jeg vil sparke. Jeg vil ikke vente på tur, håpe det blir meg. Jeg vil ikke se den skeptiske minen, og høre enda flere meninger. Jeg vil ta plass når det passer meg. Jeg vil sove jeg vil sove. Jeg vil ha på klær uten malingsflekker. Jeg vil fikse på neglene med venninna mi

Hvordan kan vi tolke dette? Kan vi forstå det ut fra et generasjonsperspektiv? Her kommer en ny generasjon kunstnere som vil noe annet, som utforsker og utfordrer kunstnerollen. De er født på 1980- tallet (ofte kalt Y generasjonen) og noen forskere hevder at denne generasjonen gjerne jobber mye, men skal helst ha en grunn for å gjøre det. Dette er generasjonen som utfordrer det etablerte med verdispørsmål; Hva er formålet? Hvorfor skal ting gjøres på denne måten? Anna Ihle (1984) som ble presentert i hovedoppslaget i siste utgave av tidsskriftet Billedkunst, jobber med tema relatert til arbeidsmoral, arbeidsløshet, motivasjon og latskap. Ihle har i flere år etterstrebet en åtte til fire arbeidsdag. Gjennom å hengi seg til arbeidet underkaster hun seg verdier tilknyttet en norsk protestantisk arbeidsmoral og insisterer på verdien av både kontroll, underkastelse og nytelse i arbeidet. Ihle har en MFA fra Konstfack i Stockholm (2014) og har også studert ved National Institute of Design, Ahmedabad. Hun har vist arbeider på blant annet RAM, Spriten Kunsthall og Fotogalleriet i Norge, og Konsthall C i Sverige. I Stavanger er hun aktiv i styret til visningsrommet Studio17 og er kåret til årets Stavangerkunstner i 2018.

Idun Baltzersen (1987) jobber med tresnitt, gjerne i store formater og i overraskende sammenstillinger. Baltzersens arbeider vokser frem fra en interesse i heltinner, martyrer og ulike visuelle representasjoner knyttet til genus og seksualitet, elsket av kunsthistoriens mannlige mestere igjennom tidene. Mange av de avbildede personene ser bort fra betrakteren, de avviser betrakterens blikk, de er herskere over sine egne fortellinger. Baltzersen har studert ved Kunsthøgskolen i Bergen og har en MFA fra Konstfack i Stockholm (2014). Hun har tidligere vist arbeider på Akershus Kunstsenter og Bomuldsfabriken Kunsthall i Norge, og Galleri Magnus Karlsson i Sverige.

Med denne utstillingen ønsker de å vise sine verk sammen, ettersom de tilfører hverandre nye lesninger som er relevante i samtiden. Ihle og Baltzersen har stilt ut sammen tidligere på Uppsala Konstmuseum (2014), Kunstschlager (Reykjavik, 2014) og på Husby Konsthall (Stockholm, 2015) Utstillingen er støttet av Statens Utstillingsstipend.

VELKOMMEN!